2015

I år blev skörden av nypon från mina stenrosor väldigt stor. De ligger nu torkade och klara att användas i stora burkar - härligt! Stenrosor är generellt en mycket frisk och tålig rossort, med vackra enkla blommor under några veckor. De brukar sällan drabbas av sjukdomar och angrepp. Skalen från stenrosornas nypon är fulla med vitaminer och antioxidanter. I trädgården har vi också samlat på oss en hel del andra sorter av klängrosor och buskrosor som förgyller. Man kan ju inte låta bli - de är ju så vackra! Ganska snart märkte vi att flera av dem drabbats av svarfläckssjukan. 

Svartfläckssjukan är ett svampangrepp som gör bladen svartprickiga och ibland drabbas även skotten. Efter ett tag gulnar angripna blad och faller av - i värsta fall kan hela busken förlora sina blad. För tre år sedan såg jag de första angreppen och under sommaren utvecklades de och blev värre. På hösten samma år läste jag en artikel om att EM hjälper mot svartfläckssjuka och bestämde mig för att pröva följande vår. Tidigt på våren när de knoppades sprayade jag med EM-A utspätt 1:100 med vatten, och gjorde så 3 gånger till under säsongen. Jag grävde ner min Bokashikompost bredvid rosorna under sommaren samt gödslade med Greenfoots Bästa Gödselmedel. Det var alldeles fantastiskt att se hur de enkla åtgärderna gav ett så fint resultat! Det året hade vi några få angrepp, men mycket mindre än året före. De följande åren har jag inte haft någon svartfläckssjuka alls - utvecklingen gick att vända tack och lov. 

Här delar jag med mig av mitt favoritrecept på nyponsoppa som blev till av en händelse ihop med barnen när vi tog vad vi hade hemma. Den är enkel, minimalt uppvärmd och fri från gluten och vitt socker. En riktig hälsokick i förkylningstider. Både barn och vuxna älskar den! Chiafrön ger den där lite tjocka konsistensen som man är van vid att nyponsoppor har. Det går att göra utan, då blir det mer som nyponsaft.
Vi har en kraftig mixer som pulvriserar nyponskalen. Om ingen sådan finns, går det bra att mala dem i en kaffekvarn.

Ingredienser till 4 portioner:

1 dl pulver av nyponskal
saft från 1 pressad citron
2 stora matskedar honung (smaka av)
1 liten nypa gott havssalt
2 msk chiafrön
3 dl kallt vatten
3 dl varmt uppkokat vatten


Blanda allt utom det varma vattnet i en mixer och mixa på hög hastighet tills den är slät. Tillsätt uppkokat vatten lite i taget och mixa lite till. Servera direkt, gärna med vispad grädde och mandelbiscotti eller som den är.

 

Läs hela inlägget »













I Japan tömmer det lokala renhållningsbolaget Bokashihinkar och gör storskalig kompost.

Sommartid kan det varma vädret ställa till det ordentligt i soptunnan. Dålig lukt och fluglarver kan göra att situationen känns ohållbar. Detta kan avhjälpas på ett enkelt sätt med Wipe & Clean och en blomsprayflaska. Soptunnan håller sig fräsch och man slipper spola den mellan tömningarna. 

Det som händer när man sprayar Wipe & Clean i soptunnan är att de goda bakterierna och mikro-organismerna koloniserar ytan och motverkar förruttnelse. De bakterier som i vanliga fall frodas i soptunnor och orsakar dålig lukt, förruttnelse och mögel får inte längre tillträde - de konkurreras ut av Wipe & Clean. Eftersom flugor äter av och lägger ägg på ställen där det finns förruttnelse - de är naturens nedbrytare - trivs de inte där mikroorganismerna från Wipe & Clean finns. På så sätt kan man hålla soptunnan fräsch rötmånaden igenom på ett enkelt och miljövänligt sätt, tack vare effektva mikroorganismer.

Gör så här:

Blanda enl. koncentrationen 1:20 med vatten i en blomsprayflaska och spraya rakt ner i soptunnan efter tömning så att det når hela ytan inuti. Fyll på med en omgång till när soptunnan är fylld till en tredjedel och sedan när den är fylld till två tredjedelar. Dröjer det länge till sophämtningen och om det är mycket varmt så kan man spraya en extra runda när den är full också. Använd kallt vatten, ej varmare än ljummet för att hålla mikroorganismerna vid god vigör. Blanda så mycket som behövs för varje gång och ta nytt från bag-in-boxen vid nästa omgång. 



För att läsa mer om Wipe & Clean, klicka här. 

För att läsa mer om hur man kan städa med EM, klicka här.

Läs hela inlägget »
Etiketter: städa med em


Förutom alla fördelar med att kompostera med EM Bokashi, som att alla näringsämnen återförs till jorden, mikroorganismernas roll för humusbildning, växtkraft osv finns ett starkt argument för EM Bokashi:
Bokashikompostering är den ultimata komposteringsformen för den som är lat.


Jag erkänner att jag tillhör den kategorin. Visst kan jag arbeta hårt och göra intensiva ryck i perioder - speciellt på senvintern när man längtat hela vintern efter att sätta fröer i små krukor och på våren när fåglarna kvittrar. Visionerna är alltid stora och jag sätter ivrigt igång med projekt, skriver långa listor och drar mig motvilligt in från trädgården när mörkret fallit. Jag läser också allt jag kan komma över och ser på alla brittiska trädgårdsprogram.

Men så händer någonting i mitten på juli. Helt plötsligt känns det viktigare att få dyka i havet, göra upp en eld vid stranden och mysa med vänner och familj. Väl hemma är huvudet fyllt av andra tankar - ledig tid går hellre åt till att läsa en roman eller lyssna på musik. Under tiden tar ogräset fart, bara hälften av tomaterna binds upp och där salladen skördas får ytan förbli tom. Den där hörnan med bråte och kvickrot får nog röjas upp nästa år i stället.

Inte så att jag släpper odlingarna och blommorna helt, men jag är helt enkelt inte lika uppfylld av det längre. I början av hösten kan ett nytt ryck komma med inspiration, som sedan avtar i takt med att blåsten och regnet ökar.

Förut brukade jag få enormt dåligt samvete för det, men det kom till en punkt där jag lovade mig själv att trädgård ska vara lustfyllt och roligt - annars kan det vara. Då vet jag att jag går ut där för att jag själv vill.

Det är därför jag är så glad att Bokashihinken alltid finns där. Jag har den uppställd på diskbänken. Den är en självklar del av en daglig rutin. Lika självklart som det är att diska upp efter maten är det att tömma matavfallet, strö lite kli och tappa kranen på den andra hinken som står och jäser. Det har vi gjort i 7 år nu, och varannan vecka får man glädjen att gå ut och välja ett bra ställe att gräva ner innehållet på.

Det fina med min hink är att även om jag inte lyckas med att förverkliga alla visioner, eller om jag skjuter upp mer ambitiösa projekt, fyller jag ändå på min trädgård i långsam men stadig takt med den bästa tänkbara näringen den kan få. Det går snabbt att bli jord och det är otroligt enkelt. Allt vi inte äter upp kommer trädgården till nytta.
Jag gör också en god insats för miljön. 

Det är till och med enklare att bokashikompostera än att lägga matavfallet i de där bruna papperspåsarna man får av kommunen. De behöver man gå ut och tömma i soptunnan varje dag. Bokashihinken står kvar i flera veckor innan den är full - utan att lukta härsket eller skämt. 

Och när det är dags att gå ut i trädgården för att tömma den fulla hinken som jäst klart och sätta den nyss fyllda på jäsplatsen - ungefär varannan vecka i vår familj, det är inte heller så noga - så känns det fantastiskt bra att kunna ge jorden och växterna något de behöver och mår bra av. Man känner sig duktig. Det är något en lat trädgårdsmästare som jag kan behöva känna sig.

För att komma till butik - klicka här.

 

Läs hela inlägget »

I trädgårdslandet står tappra grönkål kvar trots slask, regn och minusgrader om vart annat. Längtan efter vårens gröna nya blad är stor. Här delar jag med mig av mitt favoritsätt att ta tillvara grönkålen på, och mätta behovet av grönt. 



Det finns gott om recept på grönkålschips på nätet, och de flesta är baserade på olja. Själv upplever jag att det är svårt att få dem att hålla sig goda vid förvaring när de är gjorda på olja, hos mig har de blivit mjuka eller härsknat efter ett tag. Här är därför ett recept som är lite lyxigare, men gör att grönkålschipsen håller sig bra mycket längre och de blir dessutom fantastiskt goda! Receptet är lite ungefärligt, och det är inte heller så noga med proportionerna faktiskt. Mitt tips är att smaka av dem och krydda dem så som du gillar! Det enda att se upp med är att inte ta för mycket salt, då saltkoncentrationen blir högre sedan när smeten och bladen torkat. Lycka till!

3 - 4 fång med färsk grönkål
300 g naturella cashewnötter
1 msk krossade linfrön (kan uteslutas)
3 msk näringsjäst (för en lite "ostig smak"
salt & peppar
1 pressad citron
1 kapsyl äppelcidervinäger
1/2 gul lök. 

Lägg cashewnötter, linfrön och alla andra ingredienser förutom löken i en mixer och fyll upp med vatten så att det går att mixa utan problem. Mixa - om det går trögt så fyll på med mer vatten. När massan är någorlunda slät, lägg i den hackade gula löken och mixa lite till (löken ska ej mixas för länge för då kan den bli besk). Smaka av och krydda efter eget huvud. Häll smeten över ansad grönkål och massera in massan med händerna tills den är impregnerad. Sprid ut på ett tråg och torka, antingen i torkugn eller i vanlig ugn (går precis lika bra) på ca 60 - 70 grader med fläkten på, tills de är torra och krispiga. Förvara i i tättslutande burk - gärna en sådan där med gummiring!

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: recept

Jag måste bara få dela med mig av vårt senaste sätt att använda EM hemma!

Vi har två katter som förgyller vår vardag och håller mössen borta. Nu på vintern är de naturligt lite mindre benägna att gå ut och göra sina behov ute, och kattlådorna blir snabbt fulla. Jag är personligen ganska känslig för den doften, speciellt nu när jag är gravid. Även om de rensas varje dag så tycker jag ändå att den luktar.

Så kom vi på det - vi provar med Bokashiströ! En till två deciliter blandade vi i tillsammans med kattsanden och VIPS så var doften borta! Att det gick så snabbt var över all förväntan! Sedan dess har vi även provat med SynVital (som används som fodertillskott för bl.a hästar och höns, även det baserat på vetekli) och det fungerar precis lika bra. Det bästa av allt är att katterna inte verkar bry sig alls om att det luktar lite syrligare i kattlådan nu. 

Läs hela inlägget »
Etiketter: bokashi, synvital, katt

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

-

Etiketter