2015 > 01
I trädgårdslandet står tappra grönkål kvar trots slask, regn och minusgrader om vart annat. Längtan efter vårens gröna nya blad är stor. Här delar jag med mig av mitt favoritsätt att ta tillvara grönkålen på, och mätta behovet av grönt.
Det finns gott om recept på grönkålschips på nätet, och de flesta är baserade på olja. Själv upplever jag att det är svårt att få dem att hålla sig goda vid förvaring när de är gjorda på olja, hos mig har de blivit mjuka eller härsknat efter ett tag. Här är därför ett recept som är lite lyxigare, men gör att grönkålschipsen håller sig bra mycket längre och de blir dessutom fantastiskt goda! Receptet är lite ungefärligt, och det är inte heller så noga med proportionerna faktiskt. Mitt tips är att smaka av dem och krydda dem så som du gillar! Det enda att se upp med är att inte ta för mycket salt, då saltkoncentrationen blir högre sedan när smeten och bladen torkat. Lycka till!
3 - 4 fång med färsk grönkål
300 g naturella cashewnötter
1 msk krossade linfrön (kan uteslutas)
3 msk näringsjäst (för en lite "ostig smak"
salt & peppar
1 pressad citron
1 kapsyl äppelcidervinäger
1/2 gul lök.
Lägg cashewnötter, linfrön och alla andra ingredienser förutom löken i en mixer och fyll upp med vatten så att det går att mixa utan problem. Mixa - om det går trögt så fyll på med mer vatten. När massan är någorlunda slät, lägg i den hackade gula löken och mixa lite till (löken ska ej mixas för länge för då kan den bli besk). Smaka av och krydda efter eget huvud. Häll smeten över ansad grönkål och massera in massan med händerna tills den är impregnerad. Sprid ut på ett tråg och torka, antingen i torkugn eller i vanlig ugn (går precis lika bra) på ca 60 - 70 grader med fläkten på, tills de är torra och krispiga. Förvara i i tättslutande burk - gärna en sådan där med gummiring!
Jag måste bara få dela med mig av vårt senaste sätt att använda EM hemma!
Vi har två katter som förgyller vår vardag och håller mössen borta. Nu på vintern är de naturligt lite mindre benägna att gå ut och göra sina behov ute, och kattlådorna blir snabbt fulla. Jag är personligen ganska känslig för den doften, speciellt nu när jag är gravid. Även om de rensas varje dag så tycker jag ändå att den luktar.
Så kom vi på det - vi provar med Bokashiströ! En till två deciliter blandade vi i tillsammans med kattsanden och VIPS så var doften borta! Att det gick så snabbt var över all förväntan! Sedan dess har vi även provat med SynVital (som används som fodertillskott för bl.a hästar och höns, även det baserat på vetekli) och det fungerar precis lika bra. Det bästa av allt är att katterna inte verkar bry sig alls om att det luktar lite syrligare i kattlådan nu.
Senaste inlägg
- Honungsbin och Bee Wellness
- Daggmasken mår bra av mikroorganismer
- Fermenterat gödsel är en skatt
- Utplantering med hjälp av EM
- Ympa biokol med EM eller lakvatten från Bokashi
- Ett älskat körsbärsträd får hjälp mot bladfläcksjukan
- Biokol och Bokashi - enkel variant för dig som vedeldar hemma
- Friska rosor och hemgjord nyponsoppa
- Håll soptunnan fräsch med hjälp av EM
- Kompostering för den late trädgårdsmästaren.
Lena Bergholm » Mineraler till häst: ”har för mig att för mycket magnesium kan påverka ca/P kvoten, undrar för att jag..”
Linda Petren » Fermenterat gödsel är en skatt: ”Hej! Kan man göra samma sak med hönsgödsel? Med vänlig hälsning, Linda Petrén ”
cecilia åkerberg » Eksem och mjäll borta - fin och blank päls: ”hej ingrid hur länge skall man hålla på med att tvätta hästen jag har beställt d..”
Kristin » Probihorse - Det självklara valet för oss: ”Hej min häst har problem med att han kliar manen så pass att han blir sårig i ma..”
Ann Guldbrand » Invänjning av bete avgörande för mikrolivet i hästens tarm: ”I den bästa av världar . Men för väldigt många är detta en UTOPI. M.a.o. INTE hö..”