Frågor & Svar om EM

Här har vi samlat frågor och svar om EM. De effektiva mikroorganismernas värld är spännande och och möjligheterna är stora. Vi uppdaterar sidan efterhand. Om du undrar något, tveka inte att höra av dig till info@greenfoot.se. 

Kisel Bionit innehåller precis som Kiselgur mycket kisel (65% i Kisel Bionit och 85% i Kiselgur). Kisel Bionit innehåller även många viktiga spårmineraler. På mikroskopisk nivå är det stor skillnad mellan dem. Kiselgur har väldigt vassa kanter om man kikar på det i ett mikroskop, knivbladsvassa. Vårt Kisel Bionit har mjukare form, partiklarna är mer som oktaver och därmed är de inte så "riviga". Precis som kiselgur är det en till 100% naturlig produkt.
Kisel Bionit har ett högre pH-värde och motverkar försurning. Det är negativt joniskt laddat, vilket innebär att det drar till sig tungmetaller och toxiner som oftast är positivt joniskt laddat.
Kisel Bionit har dock inte samma verkan mot parasiter som det finns teorier om att Kiselgur har, antagligen pga av de vassa kanterna i kiselguret. Men samma goda verkan på hovar och maghälsa, och enligt oss - mer därtill.
Vi har valt att tillhandahålla Kisel Bionit just för att det samverkar så bra tillsammans med Vital och Flytande Probihorse, de kompletterar varandra. Kisel Bionit skapar ett gott pH-värde i mage/tarm så att de goda mikroorganismerna trivs!

Orsaker till att hästar får lös mage eller diarré är mycket varierande och det kan vara svårt att veta vad det beror på. Det kan vara alltifrån foder, allergiska reaktioner eller långvarig stress hos djuret. Ju längre hästen går med problemet, ju mer blir metabolismen störd och därför blir det också svårare att hitta permanenta lösningar på problemet.

Här är länk till ett blogginlägg som handlar om vätska i avföringen hos hästar, men som kan tillämpas även på generellt lös mage eller diarré, med grundläggande tips att tänka på när man har problem.

Probihorse-serien tillför ett brett spektrum av levande positiva mikroorganismer i tarmen och kan vara till stor hjälp för att komplettera andra åtgärder och för att återställa mage/tarm i balans. En majoritet av mikroorganismerna överlever passagen i tarmen och påverka positivt i tjocktarmen.

För lös mage rekommenderar vi att till en början ge Vital Probihorse i kombination med Kisel Bionit. Det är vårt "grundrecept" för lösa magar och hjälper de flesta gott och väl. En del behöver även tillsätta Flytande Probihorse, vi rekommenderar att man isåfall gör det efter att man gett Vital och Kisel Bionit i 1-2 månaderförst.

Mikroorganismerna hjälper hästen att ta upp vitaminer, spårämnen, antioxidanter samt själv bilda enzymer och aminosyrer - ämnen som krävs för en regenerering av tarmceller och för kroppen i stort. Har hästen gått länge med lös mage är det ofta ett problem att hästen inte kunnat ta upp näringsämnen som behövs från fodret.

Vital Probihorse arbetar särskilt långt in i tjocktarmen medan Flytande Probihorse är aktivt redan direkt i mag- och tarmkanalen och tunntarmen.
Kisel Bionit skapar ett gott ph-klimat i tarmen så att goda mikroorganismer trivs och de icke önskvärda (tex candida) inte trivs. På så sätt är Kisel Bionit en stöttningsprodukt för Probihorse-produkterna så att de får maximal effekt. Dessutom rensar Kisel Bionit ut tungmetaller från tarmkanalerna.
Har hästen haft lös mage länge kan det senare, när hästen börjat återhämta sig, vara en god idé att stötta upp lever och njurar med en stärkande kur. Vi har Örtferment som är 16 olika örter som fermenterats tillsammans med vår mikroorganismblandning.

Flytande Probihorse (utspädd med vatten 1:10 eller vår spray Balans Tulsi är till bra hjälp vid tvättning av svans och rumpa. Spraya på, låt verka 5 minuter och skölj/torka av. Det får effektivt smuts att lossna och lindrar/lugnar samtidigt huden som ofta är irriterad vid diarré.
Exempel på kundsvar:
problemet du beskriver är tyvärr väldigt vanligt. En mage/tarm i obalans är så känslig och reagerar för minsta lilla.

Det är lätt hänt att tarmfloran blir störd, kan vara alltifrån avmaskning, vaccination, att de ätit foder med lite mögel i förra året, stress eller candida.
Mitt förslag är att börja med att ge Vital Probihorse + Kisel Bionit. Vital arbetar främst i grovtarmen och hjälper kroppen att ta upp näring. Kisel Bionit samverkar med Vital genom att det skapar ett gott pH-klimat i tarmen så att de goda mikroorganismerna trivs, samt att det även rensar ut toxiner och slaggprodukter.
Trappa upp under två veckors tid, börja med någon matsked Vital de första dagarna och gå upp till ca 1,5 dl. Full dos Kisel bionit till russ är ca 20-25 ml.
Efter någon månad kan man även smyga in låg dos av Flytande Probihorse eller Örtferment för att långsiktigt bygga upp hållbarhet. Ca 20 ml av någon av dem brukar vara lagom.
Utvärtes kan du spraya Flyta
nde Probihorse (utspätt med vatten 1:10) eller Balans Tulsi på rumpa och svans. Låt verka några minuter, sedan lossnar allt smuts enkelt och du kan spola av eller svabba med svamp. Lindrar irriterad hud.

Du borde se resultat inom två - tre veckor efter att upptrappningen är klar, oftast märker man redan innan viss förändring.

Det går bra att ge av Flytande Probihorse, Vital Probihorse och Kisel Bionit som en del av den dagliga foderstaten utan uppehåll. Örtferment däremot bör ges som kur, ca 3 månader är lagom, med minst 3 månaders uppehåll däremellan. Det är den vanliga rekommendationen för de många örter att man ska ta en paus mellan kurer. 

Om hästen behöver få av Probihorse-serien hela tiden är på individuell basis. Många använder produkterna som stöttning efter avmaskning, vaccination, vid foderbyten eller vid pälssättning och ger annars inte med gott resultat.

Är hästen i övrigt frisk och mår bra kan man ge det som förebyggande, för att slippa framtida problem, vid behov. Eller så kan man börja ge någon vecka innan väntat foderbyte, flytt eller avmaskning och några veckor efter. 

Har hästen däremot djupare problematik och visar tecken på störd mage/tarmflora, kan det behövas att man ger hela tiden under minst ett år eller mer. Exempel på det är hästar som har metaboliska sjukdomar, eksemproblematik, konstant diarré eller sköra hovar. Hästar som fått mycket medicin behöver oftast också få goda bakterier under lång tid då tarmfloran fått ta stryk och kan ibland vara helt utslagen. Det tar helt enkelt längre tid att komma tillrätta med större problem än med mindre.

Vital Probihorse luktar speciellt, särskilt när påsen är nyöppnad. Doften har beskrivits som “aceton” “gammalt rödvin” “vinäger” eller “söt-sur” eller “jäst”. Det är helt normalt och i sin ordning! Doften brukar lägga sig efter att påsen öppnats några gånger.

Så länge det luktar åt det syrliga hållet, eller söt-syrliga, är det helt i sin ordning att det också luktar åt alkoholhållet. Det ska däremot ALDRIG lukta skämt, som sopor eller härsket. Det ska heller aldrig finnas mörka soppiga fuktfläckar.

Hållbarheten på öppnad förpackning är till stor del beroende på förvaringen, se här ovan om hur man bäst förvarar produkterna.
Vid rätt förvaring håller Flytande Probihorse i sin bag-in-box upp till 6 månader. Den kan förvaras i rumstemperatur, kallare går också bra men inte under fryspunkten. Detta för att vissa mikrobgrupper är lata vid låga temperaturer och går helt enkelt i ide. Under tiden tar andra mikrobgrupper över.
Vital Probihorse håller i ca 10 månader öppnat om förvaringsbetingelserna är optimala. Ju oftare de utsätts för luft, sol eller fukta, ju sämre blir hållbarheten. Har man påsen och öppnar dagligen, brukar vi därför säga 4-5 månader.
Det är enkelt att se på Vital om det blivit dåligt, går inte att missa. Vital som blivit dåligt har mörka, soppiga, fuktiga fläckar som luktar gamla sopor. Det kan antingen bli ordentligt mörkbrunt eller så får det en grå trist färg, som ser “död” ut istället för den gyllenbruna färgen.

Miljardtals med levande mikroorganismer behöver vissa betingelser för att hållas vid liv och för att hela sammansättningen ska finnas redo när de behövs. Alla våra produkter som innehåller levande mikroorganismer behöver förvaras över 0 grader och under 35 grader. Att tänka på i kallstall på vintern, och viktigt är också att akta sig för varma bilar under sommaren.

Flytande Probihorse trivs bäst i sin bag-in-box, där det är väl skyddat från luft och solljus. Tappa ut det som ska användas efter behov. För utvärtes bruk, om det ska blandas ut med vatten i tex blomsprayflaska, tappa hellre ut ofta och gör ny blandning. Vi rekommenderar att max göra blandning för två dagar utspätt.
Detta för att mikroorganismerna som kommer i kontakt med vatten och luft anpassar sig efter omgivningen och sammansättningen förändras. Eftersom det är i en flaska och inte på tex en hud eller i magen på ett djur, får de heller ingen föda och så småningom svälter de ihjäl.

Vita Probihorse är lite stabilare då kliet fungerar som ett habitat åt mikroorganismerna, men även Vital behöver så fritt från luft och solljus som det går. Vi rekommenderar påsklämma och för säkerhets skull stoppar vi i en hink med lock också.

Om man vet med sig att påsen kommer att räcka länge, häll över behov för några veckor i yoghurburk med lock, glasslåda eller annan plastförpackning som är förslutande. Förslut sedan den stora påsen ordentligt och ställ mörkt. Det är det dagliga öppnandet av påsen som gör att Vital inte har lika lång hållbarhet i öppnad förpackning.

Örtferment och Bright förvaras bäst i kylskåp (allra helst i nedre delen där det inte är lika kallt).

Undersökningar har visat att Flytande Probihorse verkar direkt från svalg, i magsäcken och tunntarmen medan Vital är aktivt långt bak i matsmältningssystemet, dvs blintarmen, tjocktarm och ändtarm. För att säkra goda mikroorganismer genom hela systemet vid problem rekommenderar vi därför att ge halv dos av vardera. 

Här kan du läsa mer ingående om skillnaderna mellan Vital och Flytande Probihorse

Det här är en av de absolut vanligaste frågorna vi får från de som vill stärka tarmfloran hos sina djur. Produkterna ser likadana ut och luktar likadant, men det finns en avgörande skillnad på mikrobnivå. Dessutom är det skillnad i framställningen.  


Vital Probihorse tillverkas i lokaler som är livsmedelsgodkända för djur. Bokashiströ framställs i lokaler där syftet är att tillverka produkter för kompostering och trädgård. Det är alltså andra hygieniska krav på lokalerna där Vital Probihorse fermenteras. Det är den allra största skillnaden. 

Skillnaden mellan Vital Probihorse och Bokashiströ handlar om de fotoautotrofa bakterierna. Det är bakterier som finns i jorden och som arbetar nedbrytande. Den andelen bakterier är inte godkända som livsmedel till djur eller människor och får inte säljas som foder. Ca 5% av Bokashiströ består av fotoautotrofa bakterier. Därför finns Vital istället där man har tagit bort dem. I övrigt är produkterna detsamma. 

Vi säljer Vital till de som vill känna sig till 100% trygga med att man ger sina hästar fullt ut godkända produkter. En del våra kunder köper vårt Bokashiströ och ger till sina hästar och hundar, men det är inget vi kan rekommendera. Hellre välja ett säkrare och godkänt alternativ. De fotoautotrofa bakterierna vet vi inte tillräckligt om hur de påverkar, och de är inte heller nödvändiga eller naturliga för hästmagar. De är till stor hjälp då man tex vill göra jord av sitt matavfall, rena vatten osv men i magen gör de egentligen varken till eller från. 

Det som är så nyttigt med Vital är, förutom de goda bakterierna, är att vetekliet fermenterats. I fermenteringsprocessen bildas lättupptagliga, organiska aminosyror samt viktiga B-vitaminer och spårämnen. En mage/tarm i balans gör att djuren får en bättre foderomvandling och lättare tillgodogör sig mineraler och vitaminer i sitt foder. Tillsammans med ett bra mineraltillskott anpassat efter analys av hö ger man hästen de bästa förutsättningarna till hälsa. 


Varmt välkommen in till vår blogg Friska hästar med Probihorse där vi tillsammans utforskar hur goda mikroorganismer kan göra gott för våra djur. Klicka här för att komma dit.

Eftersom EM-A är så bra för allt levande, såväl växter som djur, undrar jag vad som händer med olika skadeinsekter när man städar med EM-A. T.ex. silverfiskar, ängrar och mjölbaggar. Blir hemmet ett paradis för dessa kryp?

Svar: Silverfiskar, dammkvalster, loppor och bananflugor är alla skadeinsekter som håller sig inomhus i våra hem. De kan orsaka stor irritation och ibland bli till ett stort problem - därför är det nödvändigt att ta kontrollen över dem. 

De lever av avfall som produceras av våra dagliga aktiviteter. Favoritfödan för silverfiskar till exempel är saker som innehåller stärkelse, så som socker, hudflagor, mjäll mm. Stärkelsen bryts ned och spjälkas upp av EM-A-bakterierna, och slutar därmed att vara en källa till mat för silverfiskarna. 

Det bästa sättet att ta kontroll över skadeinsekter är att ta bort deras matkällor eller att göra dem mindre attraktiva för dem. Genom att städa med EM-A äts skadeinsekternas matkällor upp av bakterierna. Deras cykel av förökning störs och på så sätt kan man bli fri från dem. 

Små insekter gillar inte doften av EM-A. För att slippa bananflugor i köket, torka av ytorna med en blandning av EM-A och vatten, 1:50.

Etiketter: städa med em

Tiden beror helt på temperaturen. Mikroorganismerna går i dvala under lägre temperaturer, arbetar på lågfart när det är halvvarmt - och väldigt snabbt när det är varmt. På vintern står det därför stilla och nerbrytningen kommer först igång när solen och värmen anländer. På sommaren när det är varmt går det på några veckor, kanske upp till en månad. 

Man kan också välja att ha jordfabriken inomhus och då pågår nerbrytningen kontinuerligt. Det är extra behändigt då man själv vill driva upp plantor att alltid ha fin jord tillgänglig. Bokashi är perfekt att liva upp gammal uttjänt krukjord med. 

En annan faktor som avgör hur lång tid det tar är hur fint man fördelat matresterna. Ett tips är att ta de större bitarna som inte hunnit bli jord och slänger i nästa back så att de får ligga en omgång till. Papper är också en sådan sak som tar tid.  

Det går fortare desto mer jord man blandar i. Man kan ha så mycket som upp till 50/50, men då tar det lite längre tid än om man blandar i mer jord. Slutprodukten blir också en koncentrerad produkt och det kan vara en god idé att spä ut den med annan jord om man ska ha den till små späda plantor. 

Ett tips är att smutsa ner så mycket av bokashin som möjligt med jord. Jag lägger lager på lager och efter varje lager jord rör jag runt lite för att blanda ner jorden i bokashilagret. Överst ett lager oblandad jord.

Etiketter: em bokashi trädgård

Bokashi sänker PH-värdet i jorden - men endast tillfälligt! Fermenteringsprocessen i EM Bokashi sänker PH-värdet, vilket innebär att jordens PH-värde sjunker direkt efter att man blandat med EM Bokashi.

Det som sedan händer är att inom en vecka har jorden neutraliserat syran och PH-värdet kommer gradvis att återgå till neutralt, balanserat läge. På grund av att jordens PH-värde sjunker under första veckan, är mitt råd alltid att, om man har möjlighet, vänta en vecka med att plantera eller så i jorden efter att man tillsatt EM Bokashi. Har man inte möjlighet till detta, placera EM Bokashi en bit ifrån plantan. Större buskar och träd klarar omställningen, så för dem är det inga problem. 

En variant för mindre plantor och grönsaker som redan finns på plats är att först ha en jordfabrik - blanda EM Bokashi med jord 50/50 i en låda med lock och låt stå i en vecka. Därefter är det inga problem att gräva ner detta nära plantor. 

Etiketter: em bokashi trädgård

Det är ingen fara - vitt mögel på ytan i Bokashihinken betyder bara att bakterierna gjort sitt jobb! Dessa ansamlingar är helt ofarliga och bra för fermenteringen. Får du däremot blått eller grönt mögel har fermenteringen misslyckats - oftast pga att det är för blött i hinken - släng de på komposten så blir det jord det med så småningom och börja om. 

Etiketter: bokashi em bokashi

Ja, EM lämpar sig mycket väl för rening av fågelbad, bassänger och trädgårdsdammar. Hur lång tid det tar att få en påtagligt positiv effekt beror av flera faktorer, beroende på temperatur och den lokala beskaffenheten, hur långt ifrån en ekologisk jämvikt det system är som skall behandlas.

En viktig fråga är också om det finns fisk i dammarna eller andra djur som bör värnas i systemet. I det sista fallet blir tillämpningen att vattna in en promillelösning Mikroferm eller eget aktiverat EM-A i systemet. Denna behandling bör upprepas inom ett intervall, tre gånger per sommar eller mera. För bedömningen av resultat är det viktigt att föra ett protokoll för behandlingen. Efterhand sker en successiv förbättring av hela systemet dvs ökad biodiversitet, mångfald.....

Rengöring av fågelbad görs med mera koncentrerat EM-A eller Mikroferm. I svårare fall i desinfekterande lösning aktivt EM-A/Mikroferm i blandning upp till 1:10 - alltså en del EM till tio delar vatten. Man kan öka spädningen hundra gånger och fortfarande ha en aktivt rengörande verkan men inte till desinfekterande nivå. Det är bland annat pH som avgör effekten. Lycka till!

Etiketter: em vatten

Den här frågeställningen dyker väldigt ofta upp. Universalmedel som fixar allt skapar automatiskt en viss skepsis. Det är ochså en stor fråga när det gäller EM och inte så enkel att svara på. Men huvudsakligen beror mångfalden positiva effekter på det faktum att bakterier och andra mikroorganismer utgör själva plattformen för all biologisk aktivitet.

Det som händer på mikronivån går väldigt fort och får återverkningar uppåt i hela näringskedjan. Vilka bakterier som dominerar i miljöerna avgör vilka kvaliteer som kommer till uttryck. Vissa bakteriegrupper har under miljontals år levt mer eller mindre symbiotiskt, dvs ledsagat växter djur och människor på ett välgörande sätt. Det är dessa som vi stödjer med EM-teknologin och varav ett urval arter utgör innehållet i EM-kulturen.

Svar:

I två veckor är det aktiverade EM-A som mest aktivt. Sedan klingar effekten av långsamt, och efter ungefär en månad avstannar det helt. Förvara det svalt så ökar hållbarheten något. Som ett alternativ för längre hållbarhet finns färdigt EM-A i praktisk bag-in-box att köpa med ett års hållbarhet - Mikroferm. 


Ett längre svar på frågan är: Hållbarhet och effekt har flera olika aspekter. Å ena sidan, när bakterierna förbrukat näringen och det börjar bli trångt och allt surare i vattnet inträffar en svält och domningsfas. I det låga ph-värdet konserveras både bakterier och värdefulla ämnen men det sker ingen aktivitet längre. Även om EM-A efter en månad stannat av och inte är aktivt så innehåller det värdefulla vitaminer,syror och mineral och är därför ändå nyttigt! Det gör nytta i trädgårdslandet att hälla ut ditt gamla EM. Det har dock inte samma positiva effekter som under den levande och aktiva fasen. Detta har flera orsaker. En orsak är att de levande mikroberna producerar en massa enzymer ex-vis och som är färskvara. De håller sig under vanliga förhållanden inte så länge men är viktiga bioaktiva element i reproduktion och förnyelse av protein i celler och organ. En nyupptäckt faktor som ochså är avgörande i det här sammanhanget är att vattnet påverkas av bioaktiva substanser, och medverkar i och underlättar proteinbildningen. Denna aktivitet är ju själva kärnan i livsutvecklingen och att vattnet svarar upp på och medverkar i levande förlopp på det här sättet ger ännu en vikitig aspekt. Vattnet får en aktiv livgivande effekt när det sker en levande ämnesomsättning i det.
 

Etiketter: hållbarhet em-a om em